BUDDIES

Monday, April 25, 2011

MB KEDAH TAK KISAH SAKIT MATI PELAJAR UUM !

Salam 1 Malaysia, 


Mahasiswa sekalian. Ada berbagai bentuk pendapat yang dilempar. Ini semua adalah kerana faktor pembacaan kita. Kalau kita condong membaca hal dunia artis, kita suka bercakap mengenai artis, kalau kita suka membaca bab agama, maka, kita mudah bercakap mengenai agama melalui apa yg dibaca.

Dalam isu cukai tanah dan air di UUM. ada yg terus-terusan menyalahkan kerajaan BN kononnya, kerana UUM itu terletak di kawasan Jajahan PAS, maka kononnya, BN nak jadikan itu sebagai isu.
Mengenai air itu, SADA adalah dibawah kerajaan negeri. Jadi, ini adalah tertakluk kepada budi bicara kerajaan negeri untuk membantu mengatasi masalah air yang melanda. tetapi di ibaratkan, MB kedah lepas tangan soal ini. MB kedah seolah-olah tidak mahu bekerjasama atas sebab, UUM ini adalah hak KPT iaitu dibawah kerajaan Pusat. Nampak seperti mana-mana agensi kerajaan pusat telah di anaktirikan oleh Jajahan PAS di Kedah. Inikah pimpinan yang telus dan islamik oleh PAS ??? hanya membantu mereka yang berkepentingan dan hanya membantu mereka yang menyokong PAS ?? atau PR ???


Hal ini ada benarnya. Bantuan banjir yang disalurkan hanyalah setakat mereka yang menyokong pas ataupun  berada di zon PAS sahaja. Tanyalah penduduk yang duduknya di kawasan BN, mereka akan mengeluh kerana tiada indah yang tiba. yang datang sekadar menutup mulut tetapi yang indah belaka, semuanya di pihak sana.


Maka, isu air ini, MB kedah tidak boleh lepas tangan kerana ini juga adalah tanggungjawab kerajaan negeri. Nampaknya, kerajaan negeri begitu sombong dan angkuh untuk memberikan kerjasama. Nak tunggu UUM itu jadi milik PAS, baru bantuan akan diberikan kot...


Isu cukai tanah. Memang betul, rate base dia adalah sama dulu dan sekarang. Tetapi, semasa pemerintahan BN dahulu, kerajaan memberikan rebet kepada UUM maka kos membayarnya adalah kurang. Tetapi kini, pemerintahan PAS ISLAM ini telah menekan dan menindas UUM ini untuk membayar lebih kerana rebet sudah dipotong dan dikatakan perlu memohon semula. 


MB Kedah, kenapa nak mohon, laksanakanlah sepertimana dahulu. teruskan saja lah dengan rebet tu. Kalau ikhlas nak memberi, tak perlu mohon. Tapi beri sahaja. Bantuan kepada sekolah cina dan india boleh sampai brpuluh ribu, tapi ini kepada UUM, satu institusi pendidikan yang melahirkan ramai graduan, takkan tak boleh nak beri kot...


lihat video ini, dan nilai sendiri. MB kedah ibarat mahu beri bantuan kepada UUM sekiranya UUM itu dapat ke tangan PAS. itulah dalang disebalik rebet yang dipotong dan isu air yang tidak dibantu.

petikan ini dipetik daripada blog :ANAK SUFI

ADUH! SOMBONGNYA DIA! KESIAN PELAJAR UUM DI KEDAH. MENTERI BESAR KEDAH TAK AMBIL KISAH PUN KEBAJIKAN ANAK-ANAK YANG BELAJAR DI UUM. LANGSUNG TIDAK MAHU MEMBANTU. REBAT CUKAI TANAH PUN TIDAK MAHU DITERUSKAN.


MALAHAN MENTERI BESAR KEDAH ORANG PAS NI, ANGKUH MENGATAKAN KALAU TAK ADA DUIT BAGI KEPADA MEREKA (PAS). KENAPA? NAK JADIKAN PELAJAR UUM SEMUA AHLI PAS KE?

NAMPAKNYA STRATEGI PEMBANGKANG NI SEMUA SAMA. KALAU NAK IMBUHAN ATAU PERTOLONGAN DARIPADA MEREKA KENALAH ISI BORANG AHLI! BILA KITA DENGAR PUAK-PUAK PAS NI BERCAKAP UMPAMANYA MEREKA INILAH AHLI SYURGA HAKIKI! MASUK UNIVERSITI MULA MERACUN PEMIKIRAN ANAK-ANAK MUDA. ANAK MUDA PELAJAR DI UUM PUN TAK TERLEPAS GAK DENGAN PENGARUH PEMBANGKANG NI!

TAPI BILA SUSAH, NAK JUGA MINTA TOLONG DARIPADA KERAJAAN MALAYSIA! CACI MAKI KERAJAAN TAPI SUSAH CARI KERAJAAN! KENAPA LAH KERAJAAN NEGERI KEDAH TAK BOLEH BERTOLAK ANSUR DENGAN UUM? 

No comments: